Přeskočit na obsah

Hypertyreóza koček

Hypertyreóza, zvýšená funkce štítné žlázy, je velice častý chorobný stav postihující starší kočky. Jedná se o nejčastější hormonální poruchu těchto zvířat vůbec. Příčinou je nezhoubné bujení tkáně štítné žlázy, které není významné svým rozsahem, ale nekontrolovatelnou tvorbou hormonů. Kočky trpí tzv. tyreotoxikózou, která se projevuje hlavně hubnutím při zvýšené chuti k příjmu potravy a nekvalitní, neupravenou srstí. Změny bývají přisuzovány stáří. Neléčená hypertyreóza nakonec způsobuje úhyn na selhání srdce nebo ledvin.

Přesné příčiny hypertyreózy jsou neznámé, jedná se ale bezesporu o kočičí „civilizační nemoc“, poprvé byla popsána na konci 70. let 20. století a od té doby její výskyt setrvale vzrůstá až na dnešních asi 10 % kočičí populace nad 10 let věku. Spouštěčem budou nějaké dlouhodobě působící vlivy prostředí.

Štítná žláza a její hormony

Štítná žláza koček je párový orgán umístěný po obou stranách průdušnice v rozsahu asi pěti prstenců. Je to laločnatý orgán červené barvy, tvořený mikroskopickými váčky, folikuly, do kterých buňky štítné žlázy skladují dostupný jód. Ten používají ke tvorbě hlavního produktu orgánu, hormonů štítné žlázy. Zdravá štítná žláza nefunguje autonomně, tvorba hormonů je řízena dalším hormonem zvaným TSH, tyreotropním hormonem. Ten se tvoří v podvěsku mozkovém na podkladě klasické zpětné vazby.

Hormony štítné žlázy

  • zvyšují bazální metabolismus
  • stimulují syntézu bílkovin
  • urychlují degradaci bílkovin
  • zvyšují syntézu glukózy procesem glukoneogeneze
  • stimulují rozklad tuků a cholesterolu
  • zvyšují tepovou frekvenci, srdeční výdej a systolický krevní tlak
  • ovlivňují funkci mozku (serotoninový a dopaminový systém)

Zvýšená funkce štítné žlázy koček

Příčinou zvýšené funkce štítné žlázy u koček bývá obvykle vznik mnohočetných uzlů, adenomatózní hyperplazie, v tkáni štítné žlázy. Velikostí jsou nevýznamné, bývají několik mm, maximálně pár cm velké, ale produkují hormony bez ohledu na impulz vycházející z TSH. Lidská analogie nemoci je multinodulární toxická struma. Vzácnější jsou adenomy, které jsou většinou jednostranné a deformují už tvar samotné štítné žlázy. Zhoubné bujení vycházející ze štítné žlázy tvoří naprostou menšinu případů.

Je to nemoc starších koček, průměrný věk v době diagnózy je 12–⁠13 let. Případy u koček mladších než 10 let tvoří jen asi 5 % všech diagnóz hypertyreózy. U koček starších než 10 let je to choroba velmi častá a postihuje přes 10 % všech zvířat v této věkové kategorii.

Pohlaví ani plemeno nehraje roli, nejvíce postižené jsou ale „obyčejné“ kočky. Nejvíce diskutovaným rizikovým faktorem je krmení konzervami (a působení bisfenolu A, který se z konzervy uvolňuje do krmiva) a krmení sójou (ta obsahuje izoflavony, látky s goitrogením účinkem, které blokují tvorbu hormonů štítné žlázy). Další podezřelou látkou jsou polybromované difenylethery, zpomalovače hoření přítomné v nábytku (a v domácím prachu), které působí jako endokrinní disruptory. Možný je i vliv nevhodného obsahu jodu v krmivu pro kočky (moc vysoký nebo moc nízký nebo prudké kolísání obsahu). Přesný spouštěč adenomatózní hyperplazie je ale neznámý, pravděpodobně se bude jednat o různou, u každé nemocné kočky třeba jinou, kombinaci rizikových faktorů, doby jejich působení a jejich vzájemného zesilování. Vliv bude mít i individuální náchylnost jedince.

Jak se hypertyreóza koček projevuje?

Protože hormony štítné žlázy ovlivňují prakticky všechny orgánové systémy, příznaky onemocnění jsou různorodé. Jedná se v podstatě o projevy tyreotoxikózy, jedovatého působení nadměrných dávek hormonů na organismus.

Nemoc je pomalu progresivní, začíná nenápadně a u neléčených zvířat se příznaky v průběhu měsíců a let zesilují a zvýrazňují. Klinický projev proto záleží hodně na době trvání hypertyreózy.

Nejobvyklejším příznakem je postupné hubnutí, které u neléčených zvířat postupuje až do kachexie. Chuť k příjmu potravy je ale zachovalá a může být i zvýšená s nápadnou žravostí. Srst bývá nápadně neupravená, má tendenci k plstnatění a zvířata jsou aktivní až hyperaktivní. Často je hubnutí a snížená kvalita srsti připisováno stáří, protože kočky jsou jinak akční a dobře žerou, proto se „jeví zdravě“.

Dalšími možnými příznaky jsou:

  • zvýšená tepová frekvence (nad 240/min)
  • PU/PD – žízeň a častější močení velkých porcí moči (polyurie, specifická hustota moči klesá pod 1,008)
  • zvracení
  • objemná stolice nebo průjem
  • dušnost
  • netolerance tepla
  • netolerance stresu
  • neklid, agresivita
  • svalová slabost
  • záchvaty podobné epilepsii

Ani náhodou nemusí být všechny příznaky vyjádřené u jedné kočky. Hypertyreóza je důležitou diferenciální diagnózou u téměř každého onemocnění starších koček.

Navíc u starších koček jsou častá i další onemocnění s podobnými projevy a tyto nemoci mohou probíhat zároveň. Je to především cukrovka (hlavními projevy je také hubnutí, žravost a PU/PD), chronické selhání ledvin (hubnutí, PU/PD, zvracení) a chronické onemocnění slinivky, jater a žlučových cest nebo nespecifické střevní záněty (hubnutí, zvracení, průjem).

Loading

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 4 Průměrně: 4.8]
Stránky: 1 2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *